Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008


Να πώς η ΟΝΝΕΔ
"τιμά" τους...
αγωνιστές της (!)

ΤΟ "ΚΑΠΑ ΜΑΡΟΥΣΗ" ΦΛΕΓΕΤΑΙ
10 Ιανουαρίου 1991: Την επαύριο της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα, μικροεπεισόδια στις παρυφές διαδήλωσης 100.000 ατόμων στην Αθήνα κατέληξαν σε πολύωρες συγκρούσεις χιλιάδων νέων με τα ΜΑΤ. Ενα από τα 4.000 δακρυγόνα που επισήμως ρίχτηκαν κατά των διαδηλωτών προκάλεσε πυρκαγιά στο βιβλιοχαρτοπωλείο Λίβα και στο κτίριο του "Κ. Μαρούση". Νεκροί από ασφυξία ανασύρθηκαν ο 32χρονος επιχειρηματίας Περικλής Ρεπάκης, ο 57χρονος δικηγόρος Μανόλης Κοντόπουλος, ο 59χρονος χρυσοχόος Ιωάννης Νεμετζίδης κι ένα - αγνώστων στοιχείων - νεαρό άτομο. Παρά την ύπαρξη πλήθους επώνυμων μαρτύρων (όχι μόνο διαδηλωτών) για τα αίτια της πυρκαγιάς, η υπηρεσιακή ΕΔΕ έκλεισε την υπόθεση κάνοντας λόγο για "εμπρησμό του κτιρίου από αναρχικούς"


H γενιά των καταλήψεων του 90-91 στο πλευρό μαθητών και φοιτητών

Με αυτή μας την επιστολή θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την πολύμορφη εξέγερση της νέας γενιάς, να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, και να τους πούμε ότι δεν είναι μόνοι τους. Ιδιαίτερα η πρωτοβουλία τους να πραγματοποιήσουν εκδήλωση μνήμης – συλλαλητήριο στις 9 Γενάρη, μέρα που πριν 18 χρόνια οι γνωστοί "αγανακτισμένοι πολίτες – νοικοκυραίοι" ΟΝΝΕΔίτες, δολοφόνησαν στο σχολείο του τον καθηγητή Νικο Τεμπονέρα, είναι η αφετηρία ώστε να συναντηθούν 2 αγωνιζόμενες γενιές.
Επειδή όμως εκεί που είναι ήμασταν, και εδώ που είμαστε θα έρθουν, οφείλουμε να τους πούμε μερικές αλήθειες, που εμάς δεν μας τις είπαν τότε αυτοί που θα όφειλαν.

Πάνε 18 χρόνια από τον δικό μας αγώνα που τόσο μοιάζει με τον δικό σας.
18 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ που οι παρακρατικοί «αγανακτισμένοι» ΟΝΝΕΔίτες, εκτελώντας εντολές της Δεξιάς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησαν να ανακαταλάβουν τα υπό κατάληψη σχολεία για να τα... νοικοκυρέψουν! Συμπλοκές, συγκρούσεις, αληθινές μάχες και πολιορκίες δόθηκαν... Παντού ηττήθηκαν και απωθήθηκαν από το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, παντού τράπηκαν σε φυγή, παντού απέτυχαν! Στην Πάτρα είχαμε τον πρώτο νεκρό: τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα, που έπεσε χτυπημένος από το λοστό του παρακρατικού Καλαμπόκα! Στην Αθήνα άλλοι 4 νεκροί πολίτες (κάηκαν ζωντανοί) στο κατάστημα "Κάπα Μαρούση" που πήρε φωτιά μετά από "εξοστρακισμό" ληγμένου δακρυγόνου μέσα στο κτίριο κατά την διάρκεια συγκρούσεων, που οδήγησαν στην παραίτηση τον τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Σήμερα 18 χρόνια μετά, δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε. Η ίδια Δεξιά νοοτροπία δολοφονεί τα όνειρά μας, η ίδια Δεξιά λογιστική μας ξεπουλά για 700 ευρώ στο σκλαβοπάζαρο της δουλείας, η ίδια Δεξιά πνίγει τις ανάσες μας για ζωή! Και εσείς, όπως και εμείς, που μας -και σας- θεωρούσαν μια γενιά αδιάφορη εξεγερθήκατε στο τέλος της υπομονής!

Η πλειοψηφία της Νεολαίας όταν τους μιλούν για πολιτική λένε: …είναι στημένο παιχνίδι.. είναι σικέ… έχουν δίκιο;

ΝΑΙ γιατί Δημοκρατία δεν είναι απλά να λες τη γνώμη σου και να μην σε... στέλνουν εξορία. Αυτό είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία. Δημοκρατία είναι κανόνες για το πώς παίρνονται σοβαρές αποφάσεις για έναν λαό, πως διαφυλάττεται η διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων του, ακόμα και το πώς και ποιοι εκλέγονται στους θώκους εξουσίας, και αν υπάρχει ισονομία. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει!!!!! Οι νόμοι ισχύουν και εφαρμόζονται μόνο για τους αδύνατους και ποτέ δεν κλήθηκε ο Ελληνικός λαός σε δημοψήφισμα να αποφασίσει για κάτι που τον αφορά.

Γι' αυτό πρέπει να απαιτήσουμε Εθνικό διάλογο για την αναβάπτιση του πολιτεύματος, με διαφανείς κανόνες διαχείρισης του δημόσιου πλούτου, θέσπιση τρόπου αποφάσεων με δημοψηφίσματα πανελλαδικού αλλά και τοπικού χαραχτήρα.
Επανεξέταση του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση συγκεκριμένου ορίου θητειών σε πολιτειακούς θώκους (βουλευτές, δημάρχους κ.λ.π.) όπως ισχύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να μπει τέλος στους επαγγελματίες πολιτικούς και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ασφαλιστικό: Ένα ακόμα κοινό σημείο μαζί σας είναι ότι όλοι είμαστε οι λεγόμενοι “καμένοι” δηλαδή οι ασφαλισμένοι μετά την 01/01/1993. Αυτήν την απαράδεκτη διαχωριστική γραμμή που κάποιοι έκτισαν και κάποιοι ανεχτήκαν, και μας έχουν καταδικάσει ως ασφαλισμένους αλλά και ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που βιώνουμε τις συνέπειες και αν δεν ανατραπεί άμεσα πολύ σύντομα θα τις βιώσετε και εσείς. Γι αυτό ζητάμε το πάγωμα των ασφαλιστικών νομοσχεδίων Σιουφα-Ρεππα-Πετραλια και διάλογο από μηδενική βάση.
Θέλουμε όμως να απευθυνθούμε και στη δικιά μας τη γενιά, που κάποιοι έχουν παιδιά και αγωνιούν κάνοντας 2 και 3 δουλειές για να τα ζήσουν, κάποιοι είναι σε απόγνωση και απογοήτευση για ότι συμβαίνει γύρω μας, κάποιοι νιώθουν θυμό αλλά δεν λαμβάνουν τη μεγάλη απόφαση... Σας λέμε λοιπόν:

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! με όποιον τρόπο μπορείτε και επιλέγετε
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! Στη σκέψη, στην κουβέντα με τον φίλο, με τον συνάδελφο
πείτε δυνατά … ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ…
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! όπου και να ανήκετε πολιτικά για πραγματική Δημοκρατία
Διαφάνεια και Ισονομία.
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ! Γιατί δυστυχώς είμαστε η πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από
την προηγούμενη και αν δεν αντιδράσουμε θα τα υποστεί και
η επόμενη.

Εμείς σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 9 Γενάρη ώστε να νιώσουν οι μαθητές και οι φοιτητές ότι δεν είναι μόνοι τους.
Επίσης σας καλούμε σε αυτοοργάνωση και διαρκή δράση!


Το κείμενο υπογράφουν: Παντελής Πασπαλάς, Στέφανος Μυτιληναίος